Autoklaavi puhdistaa ja sterilisoi sairaalassa ja laboratoriossa

Julkaistu: 2 June 2023

Käyttämällä korkeapainehöyryä autoklaavi tarjoaa sterilointimenetelmän, joka tuhoaa virukset, bakteerit ja jopa itiöt, jotka ovat sinne laitetuissa välineissä ja tarvikkeissa. Autoklaavi steriloi materiaalin kuumentamalla sitä tiettyyn lämpötilaan ennalta määrätyn ajan. Autoklaavi steriloi tehokkaalla korkeapainehöyrytekniikalla. Autoklaavi tunnetaan myös höyrysterilaattorina, jota käytetään sairaaloissa, hammasklinikoilla, kauneushoitoloissa ja kosmetologeilla, jalokiviliikkeissä ja muissa teollisuuslaitoksissa. Tällä kertaa blogissa on aiheena autoklaavit ja autoklaavien huolto. Tervetuloa lukemaan lisää tästä kiehtovasta aiheesta.

Autoklaavin osat ja mitä sillä voidaan steriloida

Autoklaavin osia ovat painekammio, paineenalennusyksikkö, painemittari, sähkölämmitin, jäteveden jäähdytin ja varoventtiili. Vettä sisältäviä aineita ei voida steriloida kuivalla lämmöllä, sen vuoksi autoklaaveja käytetään myös niiden sterilointiin. Autoklaaveja voidaan käyttää myös useisiin muihin tarkoituksiin, kuten esimerkiksi laboratoriossa käytettävien säiliöiden, muoviputkien ja pipettien kärkien sterilointiin. Lääketieteellisissä laboratorioissa autoklaaveja käytetään lasiesineiden, lääketieteellisten laitteiden ja kirurgisten laitteiden sekä lääketieteellisten jätteiden sterilointiin. Autoklaaveja käytetään myös hammashoitovälineiden, korujen, kauneushoitolavälineiden sterilointiin ja desinfiointiin.

Autoklaavin toimintaperiaate

Autoklaavi toimii lämpösteriloinnin periaatteella, jossa kammiossa olevien materiaalien desinfiointi tapahtuu painehöyryllä. Korkeampi paine nostaa kiehuvan veden lämpötilaa, mikä helpottaa optimaalisen sterilointilämpötilan saavuttamista. Normaalissa ilmanpaineessa vesi kiehuu noin 100 °C:ssa ja sen kiehumislämpötila on suoraan verrannollinen paineeseen. Autoklaavissa vesi kiehuu korkeammassa lämpötilassa ja kun sen synnyttämä korkealämpöinen höyry joutuu kosketuksiin pintojen kanssa, tappaa se mikro-organismit pinnoilta. Kun sterilointiprosessi on valmis, paine vapautetaan kammion sisältä. Sisäosat pysyvät kuumina jonkin aikaa kammion paineen palautuessa normaaliksi.

Autoklaavi toimii siihen ohjelmoidulla ohjausjärjestelmällä

Kaikki nykyaikaiset autoklaavit on varustettu ohjauspaneelilla ja ohjausjärjestelmällä. Niiden sterilointisykli noudattaa esiohjelmoitua ohjelmistokaavaa, joka avaa ja sulkee venttiilit ja muut komponentit tietyssä järjestyksessä. Siksi kaikki autoklaavit vaativat jonkinlaisen ohjausjärjestelmän. Ohjausjärjestelmä voi olla yksinkertainen järjestelmä, joka käynnistyy napin painalluksella tai monimutkaisempi kosketusnäytöllä toimiva järjestelmä.

Autoklaavin säännöllinen huolto on tärkeää

Kuten kaikki laitteet, myös autoklaavi vaatii säännöllisen teknisen ja mekaanisen huollon, joka yhdessä sen asianmukaisen käytön ja huollon kanssa pystyy takaamaan sen jatkuvan, turvallisen ja tehokkaan toiminnan. Säännöllisellä huollolla vältytään ylimääräisiltä kustannuksilta, odottamattomilta häiriöiltä ja niistä johtuvalta toiminnan hidastumiselta. Finstec Oy huoltaa ja toimittaa sterilointilaitteet. 

jaa