Eläinlääkäri koiralle – mitä kannattaa ottaa huomioon koiran hyvinvoinnin varmistamiseksi

Julkaistu: 17 October 2023

Koiran omistaminen on ihanaa, mutta se tuo myös vastuuta mukanaan. Yksi tärkeimmistä koiranomistajan vastuista on pitää huolta lemmikin terveydestä ja hyvinvoinnista. Koiran terveyteen vaikuttavat monet tekijät, ja yksi niistä on säännölliset käynnit eläinlääkärissä. Tässä blogipostauksessa jaamme tietoa tärkeimmistä asioista, joita kannattaa ottaa huomioon, kun eläinlääkäri koiralle on tarpeen. Ohjeemme ovat valideja myös, kun täytyy löytää eläinlääkäri kissalle. 

Säännölliset tarkastukset ovat tärkeitä

Vaikka koira olisi terve ja hyvinvoiva, on tärkeää viedä lemmikki säännöllisesti eläinlääkäriin. Tällöin eläinlääkäri voi tarkastaa koiran yleiskunnon ja ennalta ehkäistä mahdollisia sairauksia ennen kuin ne ehtivät edetä pahemmiksi. Terveystarkastuksen yhteydessä koiran paino, hampaiden kunto ja korvien sekä silmien terveys tarkistetaan.

Eläinlääkäri koiralle - rokotukset ja loishäädöt

Koiran rokottaminen säännöllisesti on tärkeää, sillä se suojaa lemmikkiä monilta vaarallisilta taudeilta. Eläinlääkärin kanssa kannattaa keskustella, mitä rokotteita oma koira tarvitsee. Samalla eläinlääkärikäynnillä koiran loishäätölääkityksen tarve voidaan tutkia ja loishäätölääkitys määrätä tarpeen mukaan.

Sairauden oireiden tunnistaminen

Koiran sairauden oireiden tunnistaminen on tärkeää, sillä siten sairauden hoito voidaan aloittaa ajoissa. Koiranomistajan kannattaa olla tarkkana esimerkiksi lemmikin ruokahalun ja janon sekä ulosteen ja virtsan määrän suhteen. Muun muassa selkäkipu, virtsatietulehdus, hammassärky ja allergiat ovat yleisiä koirien sairauksia, joita eläinlääkäri hoitaa.

Käyttäytyminen eläinlääkärissä

Koiran eläinlääkärikäynnistä voi tulla pelottava kokemus, mutta lemmikkiä voi valmistaa siihen etukäteen. Koiraa kannattaa opettaa pienestä pitäen tottumaan kosketukseen, jotta koiran olisi helpompi antaa tutkia itseään. Eläintarvikekaupoissa myydään myös erilaisia tuotteita, kuten pipareita ja koiranminttuja, joilla voi hyvällä menestyksellä rauhoittaa koiraa eläinlääkärikäynnillä.

Mitä koiranomistajan tulee kertoa eläinlääkärille?

Käydessä eläinlääkärissä koiran kanssa, on tärkeää kertoa kaikki koiran terveyteen liittyvät asiat. Eläinlääkäri tarvitsee tietoa lemmikin ruokinnasta, liikunnasta ja aktiivisuudesta. Jos koiralla on esimerkiksi jokin krooninen sairaus, on siitä hyvä kertoa eläinlääkärille. Näin eläinlääkäri voi hoitaa koiraa yksilönä ja tarjota sille parasta hoitoa.

Koiran eläinlääkärikäynnit ovat tärkeitä lemmikin terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Säännölliset tarkastukset, rokotukset ja toisinaan myös loishäädöt ovat välttämättömiä, mutta myös koiranomistajan tarkkaavaisuus sairauden oireiden suhteen on tärkeää. Koiran totuttaminen eläinlääkärikäynteihin ja avoin ja rehellinen kommunikointi eläinlääkärin kanssa auttavat tekemään käynneistä miellyttävämpiä myös koiralle. Muista siis, että lemmikkisi ansaitsee parasta hoitoa!

jaa